Litteratur

Läs ett smakprov här

När Martina och Gustav möts blir bara en av dem handlöst förälskad. Den andre tror över huvud taget inte på idén om »Den Stora Kärleken«, faktumet att de passar så oerhört bra ihop måste ju inte betyda att de inte kan passa ihop också med andra.
    Och så går åren. Medan de älskar och bråkar och blir vuxna och flyttar hemifrån, och medan kärleksrelationerna med andra människor kommer och går, så växer de ihop. Martina och Gustav är så symbiotiska att de inte kan vara utan varandra, men de har hela tiden samma grundkonflikt mellan sig. Vad måste man lova den man älskar? Vad kan man kräva?


Generationer av läsare har älskat Gun-Britt Sundströms klassiska roman Maken från 1976. För Gustav följer löst händelserna och tematiken i den romanen, men i nutid och med ett omvänt berättarperspektiv (på samma sätt som Sundström i För Lydia parafraserade Den allvarsamma leken genom att byta berättarperspektiv och decennium). Här är Vietnamdemonstrationerna utbytta mot klimatdemonstrationer, projektet att bli vuxen är kringskuret av en skriande bostadsbrist och de gemensamma politiska visionerna har förbytts i en tvingande instagramindividualism. Men Martinas och Gustavs ömsom felslagna och ömsom episka kärlekshistoria är densamma.

    Konflikten står mellan den självförbrännande passionen som inte lämnar utrymme för några val, och den sortens kärlek som man kan resonera om och krångla med. Mellan illusionerna man ännu har kvar, och vuxenblivandets alla besvikelser. För Gustav är varken kärnfamiljsdystopi eller romance, det är en kärleksroman som tar sitt ämne på allvar.


Köp boken till exempel här


 

Sagt om romanen


"Gustav och Martina blir levande människor med kemi. Vänner som det är roligt att vara med och som man vill att det ska gå bra för. Som man saknar när boken är slut."

Urban Jarvid

Borås Tidning 201216


Läs recensionen här"Johan Evasdotter Dencker ... har med mycket öm hand transformerat sina karaktärer till nutid, på ett sätt som ligger behagligt nära originalet. Han har en ton som i sina bästa stunder kommer Sunströms väldigt nära ... Den är sympatisk, smart och rolig, med en tydlig värme för karaktärerna och deras problem att leva tillsammans eller utan varandra."

Ella Andén

Dagensbok.com 210111


Läs recensionen här"För Gustav är en mycket underhållande och tankevidgande roman som vågar ta sitt ämne på allvar." Helhetsbetyg 4 av 5.

Rebecca Kjellberg

BTJ-häftet nr 1, 2021"Och jag tackar författaren, för detta är en rörande kärlekshistoria om hur det känns när hjärtat har slagit för hårt alldeles för många gånger. 'För Gustav' blir en fördjupande och förtjusande uppföljare inte bara till 'Maken', utan också till när Johan Evasdotter Dencker sjöng 'Älska lid och glöm' som han släppte på skivan 'Tvinmarken 2014'. 'Det du har i famnen och älskar är blott en dröm, så älska älska älska, älska lid och glöm'"

Stig Hansén

Helsingborgs dagblad 210123